Maahanmuutto ja media

Maahanmuuttajien mediat

Maahanmuuttajille kaikkialla maailmassa omakielinen media on tärkeä. Suomessakin suurimmat vähemmistökieliryhmät ovat perustaneet omia tiedotusvälineitä ja -kanavia.

Venäjänkielisillä on esimerkiksi sanomalehti Spektr ja Radio Sputnik. Lisäksi Internetissä toimii russian.fi, joka sanoo olevansa suurin venäjänkielinen sivusto Suomessa. Myös Yle toimittaa venäjänkielistä sisältöä.

Englanninkielisiä medioita Suomessa ovat muun muassa sanomalehti Helsinki Times (kuuluu Sanoma-konserniin), Yle News ja aikakauslehti SixDegrees.

Suomen Somali TV tuottaa somalinkielistä mediasisältöä.

Lähiradiosta voi kuunnella lähetyksiä monilla eri kielillä. Ohjelmia on kuultu ainakin kiinan, kurdin, venäjän, englannin, portugalin, farsin ja somalin kielellä.

Maahanmuuttajat mediassa

Maahanmuuttajien ja maahanmuuton käsittely valtamediassa on paljon tutkittu aihe. Helsingin ja Tampereen yliopistot ovat seuranneet vuosien ajan mediassa käytyä maahanmuuttokeskustelua.

Maahanmuuttomyönteiset toimijat syyttävät valtamediaa siitä, että se käsittelee maahanmuuttajia vain passiivisina kohteina ja käyttää ennakkoluuloja ruokkivaa kieltä (esimerkiksi: turvapaikanhakijoiden vyöry). Maahanmuuttokielteiset toimijat sen sijaan katsovat, että valtamedia vaikenee maahanmuuton huonoista puolista ja hyssyttelee kriittisiä näkemyksiä.

Maahanmuuttajataustaisia mediavaikuttajia on toistaiseksi ollut Suomessa vähän. Ehkä ainoina esimerkkeinä voi pitää Ali Jahangiria ja Abdirahim Husseinia, jotka ovat esimerkiksi vetäneet Yle Puheella ohjelmaa Ali ja Husu.

Mahadura & Özberkan-radiohjelmassa käsitellään mm. Suomen ja identiteettien moninaisuutta.

Maahanmuuttajien käsittelystä mediassa voi lukea esimerkiksi seuraavista teoksista:

Simola, Anna (2008). Tervetuloa työvoimaksi. Työperäinen maahanmuutto mediassa. Sarja A 109. Tampereen yliopisto, Tiedotusopin laitos, Tampere.

Maasilta, Mari (2012) (toim.). Maahanmuutto, media ja eduskuntavaalit. Tampere University Press, Tampere.

Myös maahanmuuttajia median käyttäjinä on tutkittu:

Suomen venäjänkieliset median käyttäjinä -raportti

Maasilta, Mari & Simola, Anna & af Heurlin, Heidi (2008). Maahanmuuttaja median käyttäjänä. Taju, Tampere

Maahanmuuttajat ja Internet

Kuten edellä kirjoitettiin, sekä maahanmuuton puolustajat että vastustajat ovat jossain määrin pettyneitä valtamedian maahanmuuttoa käsitteleviin sisältöihin. Muun muassa siksi internetissä on paljon maahanmuuttoa käsitteleviä sivustoja. Myös maahanmuuttajat itse pääsevät helpommin ääneen Internetissä.

Internetissä maahanmuuttokeskustelu on ollut kärjekkäämpää kuin perinteisissä medioissa.

Ehkä tunnetuin maahanmuuttoa käsittelevä Internet-sivusto Suomessa on ollut Jussi Halla-ahon blogi, jossa kirjoittaja on tuonut esille näkemyksiään maahanmuuton ja maahanmuuttopolitiikan ongelmista. Blogin kommenttipalstasta tuli niin suosittu, että se korvattiin kokonaan uudella keskustelusivustolla, Hommaforumilla.

Maahanmuuttajien oikeuksia puolustavien tärkein sivusto Internetissä on ehkä Vapaa Liikkuvuus -verkoston kotisivu. Muista maahanmuuttomyönteisistä sivustoista voit lukea Maahanmuuttomyönteiset toimijat -sivulta.

Facebookissa suosittu on ollut itseironista maahanmuuttajahuumoria viljelevä Troll Pakolaiset -ryhmä.